Περιγραφή

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
  1. Το Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) οργανώνεται και λειτουργεί βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, του Κανονισμού Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών του ΟΠΑ και του Κανονισμού  Διδακτορικών Σπουδών του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών.
     
  2. Οι διδακτορικές σπουδές αποσκοπούν στην προαγωγή της πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας και στην ουσιαστική συνεισφορά στην εξέλιξη της γνώσης τουλάχιστον σε έναν (1) επιστημονικό κλάδο και οδηγούν στην απόκτηση Διδακτορικού Διπλώματος (Δ.Δ.), μετά την εκπόνηση και την επιτυχή υποστήριξη διδακτορικής διατριβής σε αντικείμενο που σχετίζεται με την επιστημονική περιοχή του Τμήματος, το οποίο πιστοποιεί την εκπόνηση πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας και την ουσιαστική συνεισφορά του/της κατόχου του/της στην εξέλιξη της γνώσης στον αντίστοιχο επιστημονικό κλάδο.
     
  3. Παράλληλα, το διδακτορικό πρόγραμμα αποτελεί για το τμήμα, αλλά και το Πανεπιστήμιο συνολικά, πηγή ακαδημαϊκού κύρους και διεθνούς αναγνώρισης και συμβάλλει στην αναβάθμιση της ερευνητικής παραγωγής, με έμφαση στη δημοσίευση της επιστημονικής έρευνας που συντελείται στο πλαίσιό του.
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ
  1. Οι υποψήφιοι φοιτητές του διδακτορικού προγράμματος πρέπει να έχουν τα εξής κατ' ελάχιστον τυπικά προσόντα:

    α) Μεταπτυχιακό τίτλο στην Οικονομική Επιστήμη ή σε άλλες συναφείς Επιστήμες  (πχ στην Πολιτική Επιστήμη, Νομική Επιστήμη και Διοίκηση των Επιχειρήσεων) που έχει χορηγηθεί από Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, ή πτυχίο  προπτυχιακού προγράμματος σπουδών Α.Ε.Ι. κατ’ ελάχιστον πενταετούς διάρκειας που αντιστοιχεί σε τριακόσιες (300) πιστωτικές μονάδες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Ακαδημαϊκών Μονάδων (ECTS).
    β) Τουλάχιστον πολύ καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας (επίπεδο Γ2 ή Γ1)
     

  2. Η επιλογή των υποψήφιων διδακτόρων πραγματοποιείται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ
  1. Οι Διδακτορικές Σπουδές προσφέρονται δωρεάν.
     
  2. Οι υποψήφιοι διδάκτορες έχουν τα δικαιώματα των φοιτητών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών. Μέχρι και πέντε (5) έτη μετά την ολοκλήρωση της διδακτορικής τους διατριβής διατηρούν δικαιώματα πρόσβασης, δανεισμού και χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών.
     
  3. Οι υποψήφιοι διδάκτορες δύνανται να συμμετέχουν σε ερευνητικά έργα/προγράμματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και να λαμβάνουν υποτροφίες στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων, αυτοχρηματοδοτούμενων ή λοιπών έργων/ προγραμμάτων για την οικονομική ενίσχυση της διδακτορικής τους έρευνας.
     
  4. Οι υποψήφιοι/ες διδάκτορες έχουν τη δυνατότητα υποβολής ενστάσεων καθώς και υποβολής παραπόνων για την εκπαιδευτική και διοικητική λειτουργία του Προγράμματος Διδακτορικών Σπουδών ή και του Ιδρύματος μέσω του ψηφιακού συστήματος διαχείρισης παραπόνων του Ιδρύματος στο πλαίσιο εφαρμογής του Εσωτερικού Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας (ΕΣΔΠ) αποβλέποντας στην συνεχή βελτίωση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου.
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ

Οι υποψήφιοι διδάκτορες έχουν τις ακόλουθες υποχρεώσεις:

α) να ανανεώνουν την εγγραφή τους ανά ακαδημαϊκό έτος, μέσω την υποβολής και έγκρισης της ετήσιας έκθεσης προόδου,

β) να υποβάλλουν ετήσια έκθεση προόδου πριν την έναρξη του ακαδ. έτους. Οι εκθέσεις προόδου υποβάλλονται στην τριμελή συμβουλευτική επιτροπή και εγκρίνονται από τη Συνέλευση του Τμήματος, κατόπιν θετικής εισήγησης του επιβλέποντα ή της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής. Σε περίπτωση αρνητικής εισήγησης, η οποία θα πρέπει να προσυπογράφεται από τουλάχιστον δύο μέλη της τριμελούς επιτροπής, ο/η υποψήφιος/α διδάκτορας μπορεί να υποβάλει διορθωμένη έκθεση προόδου εντός εξαμήνου.

Ειδικότερα, ο/η υποψήφιος/α διδάκτορας, έως 31 Ιουλίου κάθε ακαδημαϊκού έτους, παρουσιάζει προφορικά σε εκδήλωση του Τμήματος και υποβάλλει και εγγράφως αναλυτική έκθεση προς την τριμελή συμβουλευτική επιτροπή σχετικά με την πρόοδο της διδακτορικής του διατριβής. Αντίγραφο της έκθεσης προόδου, καθώς και εισήγηση επ’ αυτής από τον επιβλέποντα ή την τριμελή επιτροπή, καταχωρούνται στον ατομικό φάκελο του υποψηφίου στη Γραμματεία Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών που υπάγεται το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών.

γ) να συνεργάζονται με τον επιβλέποντα και τα μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής για την υποστήριξη της εκπόνησης της διατριβής τους,

δ) να παρέχουν επικουρικό διδακτικό έργο στο Τμήμα που περιλαμβάνει υποχρεωτικά εποπτείες εξετάσεων (στο προπτυχιακό ή/και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του Τμήματος) και, ανάλογα με τις ανάγκες του Τμήματος, στις παρακάτω κατηγορίες έργου: i) Φροντιστηριακή διδασκαλία και ασκήσεις, κατά μέγιστο σε ένα ακαδημαϊκό μάθημα το εξάμηνο, ii) Επίβλεψη προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών εργασιών.

ε) να παρουσιάζουν τα στάδια της ερευνητικής τους εργασίας σε σεμινάρια, τα οποία οργανώνονται από το ή τα οικεία Τμήματα κάθε ακαδημαϊκό έτος για το σκοπό αυτό.

στ) να επιδεικνύουν εξωστρεφή προσανατολισμό και επικοινωνία με τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα συμμετέχοντας, όσον είναι δυνατόν, σε σεμινάρια διδακτορικών φοιτητών ή επιστημονικά συνέδρια και επιδιώκοντας την αναγνώριση της έρευνας τους με δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά με σύστημα κριτών.

ζ) να συμμετέχουν ενεργά στα ερευνητικά σεμινάρια που οργανώνει το Τμήμα ή/και τα ερευνητικά του εργαστήρια.

η) να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία αξιολόγησης του διδακτορικού προγράμματος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και στις διαδικασίες εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, καθώς και διασφάλισης και πιστοποίησης της ποιότητας, οι οποίες προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
  1. Το Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών, με στόχο να προσδώσει στους Υ.Δ. το απαιτούμενο για την έρευνά τους επιστημονικό υπόβαθρο και την σύνδεσή της με τα επιστημονικά αντικείμενα που θεραπεύει το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, περιλαμβάνει την επιτυχή εξέταση σε κύκλο μαθημάτων.
     
  2. Στο διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου και Φεβρουαρίου ο Υποψήφιος Διδάκτορας υποχρεούται να εξεταστεί επιτυχώς στα μαθήματα (1) Προχωρημένα Θέματα Μακροοικονομικής Θεωρίας και (2) Προχωρημένα Θέματα Εφαρμοσμένης Οικονομικής. Κάθε ένα από αυτά αντιστοιχεί σε 6 πιστωτικές μονάδες. Η διδασκαλία των παραπάνω μαθημάτων διαρκεί τουλάχιστον 8 εβδομάδες. Η εξέταση τους πραγματοποιείται στο διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του ακαδημαϊκού έτους στο οποίο διδάσκονται. Ενδεικτικό περιεχόμενο των εν λόγω μαθημάτων παρουσιάζεται στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού.
       α) Η παρακολούθηση της προόδου και αξιολόγηση των φοιτητών στα μαθήματα γίνεται με ευθύνη και κατά την κρίση των διδασκόντων.
       β) Με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, η εκπαιδευτική διαδικασία δύναται να διεξάγεται με τη χρήση μεθόδων σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, εφ’ όσον δεν απαιτείται η συμμετοχή των υποψηφίων διδακτόρων με φυσική παρουσία, σύμφωνα με το πρόγραμμα μαθημάτων και την κείμενη νομοθεσία.
     
  3. Στο διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουνίου ο Υποψήφιος Διδάκτορας υποχρεούται να εξεταστεί επιτυχώς σε δύο  (2) μαθήματα από τα: Οικονομικά Μαθηματικά, Ειδικά Θέματα Οικονομικής Θεωρίας, Ειδικά Θέματα Εφαρμοσμένης Οικονομετρίας, Ειδικά Θέματα Οικονομετρικής Θεωρίας τα οποία, όπως και οι Πιστωτικές Μονάδες αυτών (ECTS), βρίσκονται στην Ενδεικτική Λίστα προσφερόμενων μαθημάτων επιλογής Β εξαμήνου του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Οικονομική Επιστήμη» των Τμημάτων Οικονομικής Επιστήμης και Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και περιγράφονται στον Κανονισμό Σπουδών και στο Παράρτημα αυτού, του συγκεκριμένου ΔΠΜΣ (4094-ΦΕΚ Β’ 2302). Η επιλογή των μαθημάτων αυτών γίνεται από την τριμελή επιτροπή που ορίζεται στο άρθρο 5 παρ. 1. Το ενδεικτικό περιεχόμενο των εν λόγω μαθημάτων παρουσιάζεται επίσης στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού.
     
  4. Πέρα από τα δύο μαθήματα της παραγράφου 2 και τα δύο μαθήματα της παραγράφου 3  η τριμελής επιτροπή μπορεί εφόσον κρίνει ότι είναι απαραίτητο προκειμένου ο Υ.Δ. να αποκτήσει το απαιτούμενο για την έρευνά του επιστημονικό υπόβαθρο, να εισηγηθεί στην Συνέλευση του Τμήματος και την επιτυχή εξέταση επιπλέον μαθημάτων, σε αριθμό όχι μεγαλύτερο των πέντε, από τα υποχρεωτικά μαθήματα του ΔΜΠΣ που εμφανίζονται και περιγράφονται στον Κανονισμό Σπουδών και στο Παράρτημα αυτού του συγκεκριμένου ΔΠΜΣ (4094-ΦΕΚ Β’ 2302). Η Συνέλευση του Τμήματος αποφασίζει για τα όσα αναφέρονται στην τρέχουσα παράγραφο. Το ενδεικτικό περιεχόμενο των εν λόγω μαθημάτων παρουσιάζεται επίσης στο παράρτημα του τρέχοντα κανονισμού.
     
  5. Η  εξέταση των μαθημάτων που αναφέρονται στην Παράγραφο 3 και 4 γίνεται καθ’ υπέρβαση του αριθμού των φοιτητών του εν λόγω ΔΠΜΣ και προσφέρεται δωρεάν. Για τις λεπτομέρειες που αφορούν τους κανόνες εξέτασης, αξιολόγησης επιδόσεων και επιτυχίας στις εξετάσεις, ισχύουν ακριβώς τα όσα προβλέπονται από τον Κανονισμό Σπουδών του συγκεκριμένου ΔΠΜΣ (4094-ΦΕΚ Β’ 2302).    
     
  6.  Η τριμελής επιτροπή που ορίζεται στο άρθρο 5 παρ. 1. κάνει εισήγηση στη Συνέλευση του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών για την χρονική διάρθρωση των μαθημάτων των Παραγράφων 2, 3 και 4 σε όχι περισσότερα από τρία ακαδημαϊκά εξάμηνα από την ημερομηνία εγγραφής του Υ.Δ. Είναι επίσης δυνατόν να εισηγηθεί στη Συνέλευση του Τμήματος  την απαλλαγή, εν όλω ή εν μέρει από την υποχρέωση εξέτασης των μαθημάτων που αναφέρονται στις παραγράφους 2 και 3, σε περίπτωση που ο Υ.Δ. έχει ήδη εξεταστεί επιτυχώς σε εξίσου προχωρημένα μαθήματα. Η Συνέλευση του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών αποφασίζει για τα όσα αναφέρονται στην τρέχουσα παράγραφο.
     
  7. Ως αποτυχία στην εξέταση όποιου από τα μαθήματα που περιγράφονται στις Παραγράφους 2, 3 και 4 ορίζεται ο τελικός βαθμός μικρότερος του πέντε (5). Αποτυχία σε πλήθος μαθημάτων μεγαλύτερο του δύο θεωρείται αποτυχία στα μαθήματα χωρίς δυνατότητα επανεξέτασης. Σε αποτυχία στην εξέταση ως δύο μαθημάτων στο σύνολο του προγράμματος δίνεται η δυνατότητα μοναδικής επανεξέτασης. Αποτυχία στην επανεξέταση έστω και ενός μαθήματος θεωρείται αποτυχία στο σύνολο των μαθημάτων. Η επανεξέταση σε μαθήματα της Παραγράφου 2 γίνεται σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο μηνών από την αρχική εξέταση. Η επανεξέταση σε μαθήματα της Παραγράφου 3 και 4 γίνεται σύμφωνα με τον κανονισμό του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Οικονομική Επιστήμη» των Τμημάτων Οικονομικής Επιστήμης και Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ
  1. Η ελάχιστη χρονική διάρκεια για την απόκτηση του Διδακτορικού Διπλώματος είναι τρία (3) πλήρη ημερολογιακά έτη από την ημερομηνία ορισμού της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής. Ο ορισμός της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής  πραγματοποιείται το αργότερο ένα μήνα μετά την επιτυχή εξέταση του υποψήφιου διδάκτορα στον κύκλο μαθημάτων του άρθρου 7 όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 7.7 του παρόντος κανονισμού.
     
  2. Η ανώτατη χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης της διδακτορικής διατριβής είναι έξι (6) πλήρη ημερολογιακά έτη από την ημερομηνία ορισμού της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής.
     
  3. Με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών δύναται να παραταθεί η ανώτατη χρονική διάρκεια εκπόνησης διδακτορικής διατριβής, κατόπιν αιτήματος του/της ΥΔ και σύμφωνης γνώμης της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής (ΤΣΕ), στο οποίο θα περιγράφεται αναλυτικά ο σπουδαίος λόγος για τον οποίο ο/η ΥΔ αιτείται παράτασης και θα συνοδεύεται από χρονοδιάγραμμα που θα τεκμηριώνει τη δυνατότητα ολοκλήρωσης εντός του προτεινόμενου διαστήματος της παράτασης. Η ανώτατη χρονική διάρκεια της συνολικής παράτασης δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 2 ημερολογιακά έτη
     
  4. Οι Υποψήφιοι Διδάκτορες μπορούν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο Διδακτορικό Πρόγραμμα, εφόσον δεν έχουν υπερβεί την ανώτατη χρονική διάρκεια σπουδών, να ζητήσουν, με επαρκώς αιτιολογημένη αίτησή τους, την αναστολή της ανωτέρω περιόδου μέχρι δύο (2) έτη συνολικά. Ο χρόνος της αναστολής φοίτησης δεν προσμετράται στην προβλεπόμενη μέγιστη χρονική διάρκεια εκπόνησης Διδακτορικής Διατριβής. Κατά τη διάρκεια της αναστολής φοίτησης δεν επωφελούνται των δικαιωμάτων και των παροχών που προβλέπονται για τους υποψήφιους
ΠΕΡΑΤΩΣΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
  1. Μετά την ολοκλήρωση της συγγραφής της Διδακτορικής Διατριβής και την υποβολή του τελευταίου υπομνήματος σχετικά με την πρόοδο αυτής προς την τριμελή συμβουλευτική επιτροπή,  ο υποψήφιος διδάκτορας υποβάλει αίτημα δημόσιας υποστήριξης αυτής. Η ανωτέρω αίτηση υποβάλλεται από τον υποψήφιο/α στην τριμελή συμβουλευτική επιτροπή δια της Γραμματείας Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών  Σπουδών της Σχολής Οικονομικών που υπάγεται το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών. Η τριμελής συμβουλευτική επιτροπή δέχεται ή απορρίπτει την αίτηση του υποψηφίου για τη δημόσια υποστήριξη και την αξιολόγησή της. Αν η Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή αποδεχτεί την αίτηση του υποψηφίου συντάσσει αναλυτική εισηγητική έκθεση και την υποβάλλει στη Συνέλευση του Τμήματος, ζητώντας τον ορισμό επταμελούς εξεταστικής επιτροπής, εντός προθεσμίας ενός (1) μήνα. Αν η τριμελής συμβουλευτική επιτροπή απορρίψει την αίτηση του/της υποψηφίου/ας, συντάσσει αιτιολογημένη έκθεση και την υποβάλλει στη Συνέλευση του Τμήματος με κοινοποίηση στον/στην υποψήφιο/-α. 
    Η Εισήγηση της τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής όσο και το πρακτικό της επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής αναφέρονται, μεταξύ άλλων, αναλυτικά στο περιεχόμενο της Διατριβής, στην πρωτοτυπία της, στην ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος, καθώς και σε κάθε δημοσίευση του Υποψηφίου Διδάκτορα, αποτιμώντας τη συνάφειά της με τη Διατριβή του, την ποιότητα και τη σημασία του περιεχομένου της, το κύρος και τη φήμη του περιοδικού ή του συνεδρίου που δημοσιεύθηκε. 
    Μετά τον Ορισμό της επταμελούς επιτροπής ο Υ.Δ δύνανται να υποστηρίξει την διδακτορική του διατριβή σε διάστημα 6 μηνών. Σε περίπτωση που παρέλθει η προθεσμία, η επταμελής ορίζεται εκ νέου με απόφαση Γενικής Συνέλευσης.
     
  2. Για την ολοκλήρωση της Διδακτορικής Διατριβής, απαιτείται ένας ελάχιστος αριθμός δημοσιεύσεων (που καθορίζεται από τη φύση του θέματος και την αντίληψη του Επιβλέποντος ως προς την ολοκλήρωσή της).
    Οι δημοσιεύσεις αυτές θα πρέπει να έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
    - Σε έναν αριθμό δημοσιεύσεων ο Υποψήφιος Διδάκτορας είναι ο βασικός συγγραφέας, όπως τεκμηριώνεται από τη σειρά των συγγραφέων ή/και από σχετική έκθεση του Επιβλέποντος.
    - Όλες οι δημοσιεύσεις έχουν περιεχόμενο άμεσα σχετιζόμενο με τη Διατριβή.
    - Όλες οι δημοσιεύσεις έχουν περιεχόμενο που χαρακτηρίζεται από πρωτοτυπία και συνιστά σημαντική επιστημονική συνεισφορά.
     
  3. Ως μέλη της επταμελούς εξεταστικής επιτροπής ορίζονται υποχρεωτικά τα μέλη της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής και τέσσερα (4) ακόμη μέλη, τα οποία ανήκουν στις κατηγορίες των περ. α) έως στ) της παρ. 1 του άρθρου 94 του ν. 4957/2022. Η απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος για τον ορισμό της επταμελούς εξεταστικής επιτροπής λαμβάνει υπόψη σχετική εισήγηση του επιβλέποντα για τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη. Κατ’ ελάχιστον τέσσερα (4) από τα επτά (7) μέλη της εξεταστικής επιτροπής είναι μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού που ανήκουν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
     
  4. Αν δεν κατατεθεί η εισήγηση της παρ. 1 προς τη Συνέλευση του Τμήματος, τότε η διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί μόνο με απόφαση της Συνέλευσης κατόπιν ειδικού αιτιολογημένου αιτήματος του Υ. Δ.
     
  5. Αν η εισήγηση της Τριμελούς Εξεταστικής Επιτροπής είναι αρνητική, ο Υ. Δ. μπορεί να επανέλθει με νέα αίτηση προς την Τριμελή Εξεταστική Επιτροπή, με την οποία θα καταθέτει νέα μορφή διατριβής ή/και άλλα συμπληρωματικά στοιχεία που θα υποστηρίζουν το αίτημά του.
    Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο Υ. Δ. μπορεί να καταθέσει ειδικό αιτιολογημένο αίτημα προς την Συνέλευση του Τμήματος για να αιτηθεί τη συνέχιση της διαδικασίας, παρά την αρνητική εισήγηση της Τριμελούς Εξεταστικής Επιτροπής.
     
  6. Η διδακτορική διατριβή υποστηρίζεται δημόσια από τον υποψήφιο διδάκτορα, σε καθορισμένη ημερομηνία, ενώπιον της επταμελούς εξεταστικής επιτροπής, η οποία υποβάλει ερωτήσεις προς τον υποψήφιο. Η συνεδρίαση για τη δημόσια υποστήριξη της διατριβής δύναται να πραγματοποιηθεί και με τη χρήση μέσων τηλεδιάσκεψης, εφόσον δεν είναι δυνατή η φυσική παρουσία όλων των μελών της εξεταστικής επιτροπής. Ο υποψήφιος παρουσιάζει τα ερευνητικά του αποτελέσματα εντός πενήντα λεπτών. Μετά την ολοκλήρωση της υποστήριξης της διατριβής, η επταμελής εξεταστική επιτροπή συνεδριάζει χωρίς την παρουσία τρίτων, αξιολογεί τη διδακτορική διατριβή ως προς την ποιότητα, την πληρότητα, την πρωτότυπη σκέψη και τη συμβολή της στην επιστήμη και με βάση τα κριτήρια αυτά, εγκρίνει ή απορρίπτει την απονομή του διδακτορικού διπλώματος. Για την απονομή του διδακτορικού διπλώματος απαιτείται η σύμφωνη γνώμη και η θετική αξιολόγηση της διδακτορικής διατριβής από πέντε (5) τουλάχιστον μέλη.
     
  7. Η επταμελής εξεταστική επιτροπή τηρεί πρακτικά, στα οποία περιέχονται οι γνώμες όλων των μελών της σχετικά με την πρωτοτυπία και συμβολή της διατριβής, η αιτιολογημένη θετική ή αρνητική ψήφος κάθε μέλους και η τελική απόφαση της εξεταστικής επιτροπής. Η επίσημη αναγόρευση του/της υποψηφίου/ας σε διδάκτορα γίνεται από τη Συνέλευση του Τμήματος. με βάση τα πρακτικά της επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής.
     
  8. Η διδακτορική διατριβή αξιολογείται ως επιτυχής ή ως ανεπιτυχής.
     
  9. Μετά την επιτυχή δημόσια υποστήριξη της διατριβής ο/η υποψήφιος/α διδάκτορας οφείλει να καταθέσει  αντίγραφό της, καθώς και εκτενή περίληψή της στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, σε ηλεκτρονική μορφή στο ηλεκτρονικό αποθετήριο «Πυξίδα» της βιβλιοθήκης του Ο.Π.Α.
     
  10. Επίσης, ο/η υποψήφιος/α οφείλει να αναρτήσει ηλεκτρονικά τη διατριβή του στο πληροφοριακό σύστημα της Βιβλιοθήκης του Ο.Π.Α. καθώς και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, σε συνεργασία με τη Γραμματεία Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών, προκειμένου να αναρτηθεί ηλεκτρονικά η διατριβή στο πληροφοριακό σύστημα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.
ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ
  1. Η Συνέλευση του Τμήματος αναγορεύει τον/την υποψήφιο/α διδάκτορα σε συνεδρίασή της. Ο/Η Πρόεδρος του Τμήματος θέτει υπόψη του Σώματος το πρακτικό που πιστοποιεί την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας προφορικής παρουσίασης και αξιολόγησης της Διδακτορικής Διατριβής, και ακολουθεί η αναγόρευση του/της υποψηφίου/ας σε Διδάκτορα του Τμήματος.
     
  2. Πριν από την αναγόρευσή του, ο διδάκτορας οφείλει να καταθέσει τα ακόλουθα:
    - Αίτηση για αναγόρευση-καθομολόγηση στη Γραμματεία Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών.
    - Κατάθεση διατριβής στο ηλεκτρονικό αποθετήριο «Πυξίδα» της βιβλιοθήκης του Ο.Π.Α.
    Συγκεκριμένα:
    (α) Η Γραμματεία Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών καταχωρεί τα απαιτούμενα από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, στοιχεία του Διδάκτορα στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή (ιστότοπος: https://phdms.ekt.gr ), σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο «Σύστημα Διαχείρισης και Ηλεκτρονικής Κατάθεσης Διατριβών του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών» (Ε.Α.Δ.Δ.),
    (β) ο Διδάκτορας, αφού λάβει σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλώσει, είναι υπεύθυνος για την καταχώρηση των απαιτούμενων από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης αρχείων/δικαιολογητικών, στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή (ιστότοπος: https://phdms.ekt.gr ), σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο Σύστημα Διαχείρισης και Ηλεκτρονικής Κατάθεσης Διατριβών του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών (Ε.Α.Δ.Δ.).
     
  3. Η τελετή ορκωμοσίας και καθομολόγησης, καθώς και ο τύπος, η μορφή και το περιεχόμενο του Διδακτορικού Διπλώματος του/της διδάκτορος ακολουθεί τα Πρότυπα σχετικών Αποφάσεων της Συγκλήτου του ΟΠΑ.
     
  4. Ο/Η υποψήφιος/α διδάκτορας, πριν από την ορκωμοσία και καθομολόγησή του/της, μπορεί να αιτηθεί χορήγηση βεβαίωσης επιτυχούς περάτωσης. Στον/Στην διδάκτορα χορηγείται αντίγραφο Διδακτορικού Διπλώματος. Το Διδακτορικό Δίπλωμα υπογράφεται από τον Πρύτανη και τον Διευθυντή Εκπαίδευσης του Ο.Π.Α. ή τον νόμιμο αναπληρωτή του.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ
  1. Στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών δύνανται να εκτελούνται βιομηχανικά διδακτορικά σύμφωνα με το Άρθρο 96 του ν. 4957/2022, την κοινή υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 1569/22-3-2023 (Β’ 1827) των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Παιδείας και Θρησκευμάτων και τις εκάστοτε προσκλήσεις υποβολής προτάσεων έργων των ιδίων υπουργείων.
     
  2. Υποψήφιοι που πληρούν τις προϋποθέσεις εγγραφής στο πρόγραμμα διδακτορικών σπουδών του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών σύμφωνα με το Άρθρο 3 του παρόντος κανονισμού, δύνανται να υποβάλουν αίτηση για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής σε συνεργασία με επιχείρηση ή βιομηχανία, που εδρεύει ή παράρτημά της λειτουργεί στην ημεδαπή, η οποία αφορά στη διεξαγωγή βιομηχανικής ή εφαρμοσμένης έρευνας με σκοπό την εξαγωγή ερευνητικών αποτελεσμάτων για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων ή υπηρεσιών.
    Υποψήφιοι διδάκτορες που ήδη εκπονούν διδακτορική διατριβή μπορούν να ενταχθούν στην κατηγορία των βιομηχανικών διδακτορικών εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις των σχετικών διατάξεων [κοινή υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 1569/22-3-2023 (Β’ 1827)] ή των εκάστοτε σχετικών προσκλήσεων.
     
  3. Για τα βιομηχανικά διδακτορικά ισχύουν τα άρθρα του παρόντος κανονισμού που ρυθμίζουν μεταξύ άλλων την εγγραφή στο πρόγραμμα διδακτορικών σπουδών, την επίβλεψη της διδακτορικής διατριβής, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των Υποψηφίων Διδακτόρων, την κρίση της διδακτορικής διατριβής, και την ανακήρυξη-καθομολόγηση των διδακτόρων.
     
  4. Η συνεργαζόμενη επιχείρηση ή βιομηχανία υποδεικνύει έναν (1) εκπρόσωπό της με εμπειρία και γνώση σχετική με το αντικείμενο της διδακτορικής διατριβής, που έχει ως καθήκοντα την καθοδήγηση του υποψήφιου διδάκτορα. Ο εκπρόσωπος της επιχείρησης ή βιομηχανίας δύναται να συμμετέχει, χωρίς δικαίωμα ψήφου, στις συνεδριάσεις της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής και στην επταμελή εξεταστική επιτροπή, εκφράζοντας τις απόψεις του.
     
  5. Με πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, της συνεργαζόμενης επιχείρησης ή βιομηχανίας και του υποψήφιου διδάκτορα, το οποίο εγκρίνεται από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος, κατόπιν εισήγησης της Συνέλευσης του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι συνεργασίας για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην επιχείρηση ή τη βιομηχανία και την εξαγωγή των ερευνητικών αποτελεσμάτων, τη χρήση υποδομών του εξοπλισμού του Ιδρύματος, αν η έρευνα διεξάγεται εντός του πανεπιστημίου, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα κάθε συμβαλλόμενου μέρους, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί του έργου που διεξάγεται κατά τη διάρκεια εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής.
     
  6. Κατά τη διάρκεια εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής ο υποψήφιος διδάκτορας δύναται να διεξάγει, εν όλω ή εν μέρει, την ερευνητική του δραστηριότητα σε χώρους της επιχείρησης ή βιομηχανίας, μετά από σύμφωνη γνώμη της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής, υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζονται η υποστήριξη και η καθοδήγηση από τον επιβλέποντα και εφαρμόζονται οι διατάξεις του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του Οικονομικού  Πανεπιστημίου Αθηνών και του παρόντος κανονισμού.
     
  7. Επιχειρήσεις ή βιομηχανίες που εδρεύουν ή έχουν παράρτημα στην ημεδαπή δύναται να χρηματοδοτούν, εν μέρει ή εν όλω, την εκπόνηση βιομηχανικού διδακτορικού. Η οικονομική διαχείριση της χρηματοδότησης πραγματοποιείται μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Ε.Ι. Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου καθορίζεται με το πρωτόκολλο συνεργασίας της παραγράφου 15.5 του παρόντος κανονισμού και είναι ο Επιβλέπων της διδακτορικής διατριβής.
     
  8. Οι υποψήφιοι διδάκτορες που εκπονούν βιομηχανικά διδακτορικά, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, ασφαλίζονται για παροχές σε είδος και σε χρήμα στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), εκτός αν είναι παράλληλα ασφαλισμένοι, άμεσα ή έμμεσα, για υγειονομική περίθαλψη σε φορέα ασφάλισης ασθενείας. Η υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη, οι οποίες υπολογίζονται επί του κατώτατου μισθού, βαρύνει τη συνεργαζόμενη επιχείρηση ή βιομηχανία, εκτός εάν η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής χρηματοδοτείται μέσω της επιχείρησης ή της βιομηχανίας για την εκτέλεση έργου μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας  (Ε.Λ.Κ.Ε.), οπότε οι ασφαλιστικές εισφορές δύνανται να βαρύνουν τον προϋπολογισμό του χρηματοδοτούμενου έργου/προγράμματος του Ε.Λ.Κ.Ε.